Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

ΟΙ ΜΑΓΑΤΖΕΔΕΣ

Τα μικρά σπίτια στην Θρυπτή λέγονται «μαγατζέδες»,
(μαγατζές=μικρό ορεινό σπίτι ή αποθήκη με πατητήρι)
Εκεί οι ιδιοκτήτες τους «ξώμεναν» (έξω έμεναν),
διανυχτέρευαν δηλαδή, κατά το μάζεμα των σταφυλιών
και την προετοιμασία του μούστου, μια και η απόσταση
για να επιστρέψουν στο Χωριό ήταν περίπου τρεις ώρες
με το γάιδαρο.Σε αυτά τα μικρά σπιτάκια λοιπόν
εξυπηρετούσαν τις ανάγκες αρχικά 2-3 διανυκτερέυσεων
κυρίως για γεωργικές εργασίες(μάζεμα σταφυλιών,μήλων
αχλαδιών,κ.ά).



Συνήθως οι μαγατζέδες αποτελούνταν από ένα το πολύ
δύο δωμάτια,ανάλογα το μέγεθος τους.Διέθεταν παρασιά
(χώρος για μαγείρεμα και θέρμανση μέσα στο σπίτι),
ακόμα και μικρό φούρνο και αν υπήρχε χώρος στο ίδιο
δωμάτιο και πατητήρι.Μάλιστα το πατητήρι τον χρόνο
που δεν χρησιμοποιούνταν για το πάτημα των σταφυλιών,
εκτελούσε χρέη κρεβατιού Εβαζαν τάβλες και στρώμα
από πάνω του και έτσι είχαν ένα άνετο κρεβάτι,ενώ
τον άδειο χώρο από κάτω τον χρησιμοποιούσαν σαν
αποθηκετευτικό.Στους μεγαλύτερους μαγατζέδες που
διέθεταν ξεχωριστό δωμάτιο για το πατητήρι έβρισκες
και τα μεγάλα βαρέλια για τον μούστο και το κρασί,
και άφθονο χώρο για αποθήκευση διάφορων προιόντων
(πατάτες,μήλα,αχλάδια καί άλλων καρπών),που τους
διατηρούσε για πολύ καιρό το υπέροχο κλίμα της Θρυπτής


(φωτ. παλιά πατητήρια)





Το υπέροχο κλίμα όμως έκανε πολλούς να χρησιμοποιούν
την Θρυπτή για παραθερισμό,και πολλοί κάτοικοι των γύρω
περιοχών(παρόλο που ανήκει στο Κάτω Χωριό) περνούσαν
βδομάδες ολόκληρες τα καλοκαίρια εκεί.Ετσι οι μαγατζέδες
με τον καιρό μεγάλωναν,όσο γινόταν,και αποκτούσαν και
περισσότερες ανέσεις,φτάνοντας σήμερα να μοιάζουν με
μικρές βιλίτσες.
Στή Θρυπτή λειτουργούσαν την καλοκαιρινή περίοδο και
τρία καφενεία,(του Παραουλάκη,του Καζαντζάκη και του
Σουργιά) τα οποία διοργάνωναν και γλέντια με ζωντανή
κρητική (τι άλλο) μουσική,κατά τις εορτές του Αγ.Νικήτα
στις 16 Σεπτεμβρίου,στην εορτή της Υψωσης Του Τίμιου
Σταυρού στις 14 του ίδιου μήνα,και στις 24-25 Ιουλίου που
εορτάζει η Αγία Αννα.Σήμερα λειτουργεί μόνο το ένα στο
πρόβαρμα(ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟ "ΠΡΟΒΑΡΜΑ")με εξαιρετική
κουζίνα που χρησιμοποιεί αποκλειστικά ντόπια προιόντα.



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
































1 σχόλιο: